Er is geen twijfel over mogelijk dat er in Nederland veel getalenteerde ondernemende studenten rondlopen, en een veelbelovende groep van deze opkomende jongeren zal zich in de nationale finale van de Dutch 4TU Impact Challenge op 12 oktober presenteren. Twee Delftse studentenstartup teams wisten een ticket voor deze landelijke finale te bemachtigen door op 7 juni wildcards te winnen tijdens de regionale TU Delft Impact Contest – al een hele prestatie op zich. Hun innovatieve businessideeën bieden een antwoord op maatschappelijke vraagstukken, ongeacht het vakgebied of de toepassing, het grootste concept of het kleinste prototype; zolang de samenleving er maar op vooruitgaat. Zij gaan de strijd aan met zes studentenstartup teams van de drie andere technische universiteiten: Eindhoven, Twente en Wageningen. SanSpore en Geotherm Electric uit Delft maken zich op voor de spannende finale. Wat maakt ze zo radicaal anders en waarom moeten we goed op ze gaan letten?
Speuren naar schimmels
Het apparaat van SanSpore (nog een prototype) maakt gebruik van innovatieve sensortechnologie om schimmelsporen te detecteren die vegetatie in kassen beschadigen. Waar boeren nu preventief pesticiden gebruiken op alle vegetatie, kunnen ze met sanSpore veel nauwkeuriger pesticiden toepassen waar en wanneer ze nodig zijn. Hierdoor wordt de hoeveelheid schadelijke pesticiden aanzienlijk verminderd, die als een noodzakelijk kwaad worden beschouwd om succesvol groenten en fruit bedoeld voor consumptie te kweken. Bovendien zal het apparaat boeren in staat stellen een optimale luchtvochtigheid te handhaven zonder zich zorgen te hoeven maken over de verspreiding van schimmels.
SanSpore zet innovatieve sensortechnologie om schimmelsporen in kassen te vinden
Groots winnen
SanSpore ging naar huis met in totaal vier prijzen, waarvan één een wildcard voor de Nederlandse 4TU Impact Challenge, en was de grote winnaar tijdens de finale van de TU Delft Impact Contest. Dat is logisch, als je je realiseert dat ze de tweede plaats behaalden tijdens de zeer competitieve regionale finale van ClimateLaunchpad dit jaar.
“Het was een geweldige ervaring en een enorme boost voor ons zelfvertrouwen en onze motivatie!”, vertelt Rebecca van den Elshout, een van de vijf medeoprichters van sanSpore, enthousiast.
Het merkwaardige aan hun multidisciplinaire team is dat het allemaal studenten van de TU Delft zijn, boordevol technische kennis; het enige cruciale stukje van de puzzel dat ze misten was ondernemerservaring. “Dat hadden we allen niet.”, lacht Rebecca. Dat hebben ze tijdens de TU Delft Impact Contest en ClimateLaunchpad ingehaald en zijn nu een duidelijke kanshebber voor de eindwinst.
Waardevolle gewassen
“We hebben een voorsprong op de concurrentie”, zegt Rebecca, “omdat we in realtime monitoren, in tegenstelling tot de huidige technologie waarbij boeren enkele weken moeten wachten tot de resultaten van een test binnen zijn. Die testen zijn wel gedetailleerd, maar in die tijd hebben de schimmels zich al verspreid en is het te laat om actie te ondernemen.”
Hun technologie kan ook buiten worden toegepast, in de traditionele landbouw, maar voorlopig ligt de focus op kassen. Dat komt omdat het gecontroleerde omgevingen zijn en in Nederland moderne kassen al zijn uitgerust met technologie; ‘hoe meer technologie, hoe meer vreugd’ zou een boer kunnen zeggen.
Omdat ze in Zuid-Holland actief zijn, heeft sanSpore het oog op het Westland (met zijn hoge kassendichtheid) laten vallen. “Vooral aardbeientelers hebben interesse getoond in ons schimmeldetectieapparaat, omdat ze behoorlijk veel bestrijdingsmiddelen nodig hebben en het een prijzig en dus waardevol gewas is.”, legt Rebecca uit.
Zetje in de goede richting
Rebecca omschrijft de finale van de TU Delft Impact Contest als een euforisch moment, waar het gehele team overweldigd werden door hun succes. “We hebben naast sanSpore zulke drukke levens, dus het heeft ons echt een zetje in de goede richting gegeven – vooruit en omhoog.”
De industrie experts waren voor hen van onschatbare waarde (met name een bezoek aan het Digital Experience Center van Siemens in Den Haag) en pitchen was iets wat Rebecca normaal gesproken nooit deed; deze nieuw verworven vaardigheid komt nu goed van pas tijdens de finale van de Dutch 4TU Impact Challenge. Het prijzengeld dat ze hebben gewonnen, zal helpen hun prototype verder te ontwikkelen en het kan de rekeningen van uit te voeren tests betalen, die niet goedkoop zijn.
Voor studenten die wellicht interesse hebben om ondernemer te worden, heeft Rebecca het volgende advies: “Kijk eens naar alle mogelijkheden die de universiteit biedt; wat kan jou op weg helpen?” Ze doelt op de Student Entrepreneurial Journey overzichtsplaat. “Besef ook dat je het niet alleen hoeft te doen, want andere studenten kunnen heel goed op hetzelfde spoor zitten als jij.”
Team sanSpore bij de TU Delft Impact Contest 2023 finale met Rebecca van den Elshout tweede van rechts
Zelfvoorzienende industriële fabrieken
Met hulp van Geotherm Electric kunnen industriële fabrieken hun restwarmte omzetten in elektriciteit. Niet alleen kunnen industriële fabrieken voldoende elektriciteit opwekken om zichzelf van stroom te voorzien zonder dat er elektriciteit van het elektriciteitsnet nodig is, door het omzetten van restwarmte in elektriciteit dalen ook de koelingskosten en wordt hun CO2-voetafdruk verkleind.
Restwarmte wordt traditioneel gezien als een afvalstroom maar nu de elektriciteitsprijzen stijgen, zijn industriële fabrieken meer dan ooit geïnteresseerd in het opwekken van hun eigen ‘gratis’ elektriciteit.
Geotherm Electric helpt industriële fabrieken restwarmte omzetten in elektriciteit en koelingskosten verlagen, wat hun CO2-voetafdruk verkleind
Een familieaangelegenheid
Het zit hem in de naam: niet één, niet twee, maar drie Krijgsman broers richtten in september 2022 Geotherm Electric op. Het was een vierde Krijgsman (hun vader) die de broers motiveerde om van hun idee een bedrijf te maken, toen hij ze hoorde praten over de energietransitie en hoe zij daaraan wilden bijdragen. “Het was aan de keukentafel, tijdens het eten”, herinnert Sebastian Krijgsman (de jongste van drie) zich nog levendig. Het zal niet verbazen dat alledrie de broers een technische achtergrond hebben; Floris en Melchior aan de TU Delft, Sebastian aan de Haagse Hogeschool.
Na een jaar parttime aan hun bedrijf te hebben ‘gesleuteld’ selecteerde MT/Sprout de broers voor hun felbegeerde 25 onder 25-lijst in 2023. Ook wij waren vrij snel warmgelopen voor hun innovatie.
Sneller en goedkoper
“Onze innovatie zit niet zozeer in de hardware maar in de software”, legt Sebastian uit. Hun software automatiseert het ontwerp- en constructieproces van afvalwarmteconversie.
Sebastian: “Elke installatie is anders, dus er is een ontwerp op maat nodig voordat het warmteconversiesysteem kan worden geïnstalleerd.” Handmatig ontwerpen kost veel kostbare uren, legt hij uit; meer dan de daadwerkelijke implementatie zelf. Omdat Geotherm Electric dit heeft geautomatiseerd met hun unieke, in-huis gecodeerde software, kunnen ze snel en tegen lagere kosten opereren. Een groot concurrentievoordeel.
Over de impact: “Het omzetten van restwarmte in elektriciteit kan in grofweg 10% van de energiebehoefte van ons land voorzien”, stelt Sebastian. Wat potentiële klanten betreft ligt de focus vooral op de industriële haven van Rotterdam (die er toevallig naar streeft om in 2050 klimaatneutraal te zijn).
Kennis is macht
Geotherm Electric is gevestigd op de TU Delft Campus, in YES!Delft. Volgens Sebastian is het een geweldige manier om op de hoogte te blijven van ondernemersevenementen op TU Delft Campus. Zoals bijvoorbeeld de TU Delft Impact Contest: “We werden enthousiast over het feit dat we konden praten met experts uit de industrie, naast het uitbreiden van ons netwerk en natuurlijk de geldprijzen!”
Het publiek en de jury van de Nederlandse 4TU Impact Challenge finale zullen een nieuwe en verbeterde presentatie en pitch zien en horen, waarin de waardepropositie van Geotherm Electric nog beter naar voren komt. “We moeten onze toegevoegde waarde duidelijker uitleggen”, stelt Sebastian.
Aan studenten met ondernemersambities adviseert Sebastian: “Heb geduld als je net begint, want je moet bergen verzetten voordat je je eerste grote overwinning boekt. Probeer ook flexibel te zijn; dat is essentieel als je bedrijf nog jong en lenig genoeg is om van koers te veranderen.”