Het Zuid-Hollandse innovatie-ecosysteem is divers, blijkt wel uit de zeven investeringen die vroegefasefonds UNIIQ afgelopen maandag bekendmaakte in theater LantarenVenster in Rotterdam: ze zijn actief in de onderzoeksgebieden software, hardware en life sciences & health. Delft doet het onverminderd goed, want van de zeven startups zijn er maar liefst vijf op TU Delft Campus te vinden, waarvan vier spin-off van de TU Delft zijn. Martine Nieuwenhuizen van UNIIQ/Delft Enterprises: “De converteerbare lening helpt de bedrijven om hun baanbrekende technologieën verder door te ontwikkelen, een grote stap naar meer maatschappelijke impact!”
Nog niet eerder maakte UNIIQ zoveel investeringen tegelijk bekend. De zeven startups waarin het vroegefasefonds €350.000 investeert zijn: Wave Energy Collective, IridescentBio, Lobster Robotics, BlueGen.ai Solutions, Councyl, ExCulture en Ore Energy (waarvan de laatste vijf uit Delft, en de laatste vier Delft Enterprises portfoliobedrijf). Bij elkaar gaat het om een investering van €2.450.000. Met de gecombineerde bekendmaking wil UNIIQ de diversiteit van het Zuid-Hollandse innovatie-ecosysteem laten zien en de jonge bedrijven tegelijk netwerkmogelijkheden bieden.
Onderwaterrobots en golfenergie
Het in kaart brengen van de zeebodem is een kostbare aangelegenheid. Met een zwerm, of eigenlijk een school, van autonome onderwaterrobots brengt Lobster Robotics hier verandering in. De technologie is schaalbaar en levert beeldmateriaal van ongekende kwaliteit op. We blijven op zee met Weco (Wave Energy Collective). Golven bewegen twee richtingen op: verticaal, de deining omhoog en omlaag, en horizontaal. Deze startup werkt aan een betaalbare, eenvoudig toepasbare en stormbestendige technologie die de horizontale golfbeweging omzet in energie.
Energieopslag
Om optimaal te profiteren van die golfenergie, maar ook van wind- en zonne-energie, is grootschalige energieopslag nodig. Ore Energy heeft hiervoor een technologie ontwikkeld die niet afhankelijk is van zeldzame aardmetalen. In plaats daarvan gebruikt de startup materialen die overal voorhanden zijn.
Privacygevoelige data nabootsen en datagedreven beslissingen
BlueGen.ai, een spin-off van de TU Delft, ontwikkelde een technologie op basis van machinelearning om privacygevoelige data na te bootsen. Bijvoorbeeld softwareproducenten gebruiken de data om hun producten op privacyvriendelijke wijze te testen met levensechte gegevens die niet van personen afkomstig zijn.
SaaS-platform Councyl helpt om besluitvormingsprocessen binnen organisaties te verbeteren. Door medewerkers te laten oordelen in hypothetische gevallen, achterhaalt het algoritme welke besluitvormingsprocessen zich lenen voor automatisering. Tegelijk komen de variabelen en weegfactoren die aan de besluitvorming ten grondslag liggen aan het licht.
Antistoffen voorspellen en biobased geneesmiddelen
Ook een SaaS-platform, maar dan voor het herkennen en optimaliseren van antistoffen. Daarmee ondersteunt IridescentBio de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het platform van de startup helpt onderzoekers om de fysicochemische eigenschappen van antistoffen te voorspellen op basis van de molecuulstructuur.
Voor de productie van heparine, een medicijn dat de bloedstolling remt, zijn jaarlijks 1 miljard varkens nodig. ExCulture past een nieuwe technologie toe voor een biobased, diervrije productie van de bloedverdunner. Deze technologie wil de startup ook inzetten voor andere geneesmiddelen.
UNIIQ-investment manager en Investment Manager bij Delft Enterprises Martine Nieuwenhuizen:
“De vier nieuwe Delftse spin-off bedrijven in het UNIIQ-portfolio, BlueGen.ai, Councyl, Ore Energy en ExCulture vormen een mooie combinatie van de onderzoeksgebieden software, hardware en life sciences & health. Deze bedrijven leveren met hun innovaties een toegevoegde waarde aan het TU Delft Campus ecosysteem. De converteerbare lening van UNIIQ/Delft Enterprises helpt de bedrijven om hun baanbrekende technologieën verder door te ontwikkelen, een grote stap naar meer maatschappelijke impact!”