Proof-of-conceptfonds UNIIQ investeert samen met Delft Enterprises 350.000 euro in de Delftse startup SoundCell. De TU Delft spin-off ontwikkelt innovatieve technologie die de vibraties die een levende bacterie maakt kan meten. De technologie van SoundCell heeft grote implicaties voor de detectie en preventie van antibioticaresistentie, omdat patiënten veel sneller effectieve medicatie tegen bacteriële infecties kunnen ontvangen dan nu gebruikelijk is. SoundCell gebruikt de investering om een prototype te ontwikkelen dat in een ziekenhuis ingezet en getest kan worden en om aanvullend klinisch onderzoek te doen.

Vibratie als indicatie

Om de vibraties van een enkele bacterie nauwkeurig te meten, maakt SoundCell gebruik van membranen van de stof grafeen – een stof bestaande uit één laag koolstofatomen gerangschikt in een patroon dat lijkt op een honingraat. Door de extreem gevoelige eigenschappen van grafeen en de biologische processen in bacteriën, maakt SoundCell inzichtelijk of een bacterie nog leeft (vibreert) na toediening van een antibioticum. De eerste experimenten met E. Coli bacteriën lieten zien dat als de bacteriën resistent waren tegen het antibioticum, de vibraties op hetzelfde niveau aanhielden. Wanneer de bacteriën niet-resistent waren, namen de vibraties af na toediening van het geneesmiddel. De gemeten vibraties zijn ontzettend klein, minstens tienduizend keer kleiner dan de dikte van een haar.

Oprichters van SoundCell Aleksandre Japaridze (links) en Irek Rosłoń (rechts) nemen de UNIIQ baksteen in ontvangst

Sneller is beter

Huidige methoden meten resistentie van bacteriën door middel van hun celdelingsfrequentie. Omdat cellen langzaam delen kan de duur van een bepaling, afhankelijk van het type bacterie, oplopen tot enkele dagen. Met de technologie van SoundCell zullen artsen al binnen enkele uren effectieve antibiotica kunnen toedienen aan de patiënt. Het ambitieuze team van SoundCell bestaat onder andere uit Aleksandre Japaridze en Irek Rosłoń, beide ook betrokken bij het onderzoek binnen de TU Delft waar de technologie is ontdekt. Aan aandacht geen tekort: de indrukwekkende resultaten van de technologie van SoundCell werden eerder al gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

Een artistieke weergave van een enkele bacterie op membraan van grafeen

Van het lab naar de praktijk

SoundCell zet de investering in voor de verdere ontwikkeling van het prototype dat in een ziekenhuis gebruikt en getest zal worden en om aanvullend klinisch onderzoek te doen. Managing Director Irek Rosłoń is verheugd: “De stap vanuit academisch laboratorium naar praktijkomgeving zet je niet zomaar. Met de UNIIQ investering zijn wij in staat deze belangrijke stap te zetten en gelijk door te pakken. Wij zijn enorm trots op het behalen van deze mijlpaal en kijken ernaar uit om onze technologie te gaan inzetten om echt impact te maken op de samenleving!”.

Get in touch

We believe in the power of collaboration. TU Delft Campus is your gateway to making meaningful connections with a community of likeminded pioneers.

Jenny Konings

+31 643 28 77 87

Sign up for our Pioneering Tech newsletter