– Een interview met Chef-kok Jeremiah Teeling
Sterrenkok Jeremiah Teeling en zijn team zetten met de Faculty Club een smaakvolle plek neer waar tijd is voor echte aandacht. Of je nu even met een gast wilt lunchen, een teamoverleg hebt of een nieuwe samenwerking wilt vieren. Wat maakt deze plek zo anders? Jeremiah vertelt.
Welk verhaal vertel je met de Faculty Club?
“Bij de Faculty Club vinden gasten een moment om even stil te staan. Het moment om nieuwe ervaringen op te doen in de vorm van smaken en producten. Ik heb zelf jaren bij het sterrenrestaurant van Robert Kranenborg gewerkt en neem dat kook- en serviceniveau mee naar de TU Delft. Daar giet ik er mijn eigen innovatieve saus overheen.”
“Ik vind het mooi om gasten te verrassen met wat er allemaal mogelijk is op culinair vlak. Dat zie je aan de smaakcombinaties, maar aan de keuze voor plantaardige producten. Zo hebben we een plantaardige kaasplank met zelfs een vegan Roquefort. Je gelooft het bijna niet als je het proeft, zo goed! Mensen zijn ook altijd verbaasd over de plantaardige zalm. De structuur is een beetje geleiachtig, waardoor het zo goed lijkt op echte zalm. Je zou het echt eens moeten proberen.”
Wat geeft je culinaire inspiratie?
“Op de kaart zie je vooral fusion gerechten. Een mengelmoes van verschillende landen en culturen. Ik heb over de hele wereld gewerkt, van Zuid-Afrika tot Gambia en Zuid-Amerika. Iedere reis geeft me nieuwe ideeën waarvan mensen in eerste instantie hun wenkbrauwen omhoogtrekken. Een saffraanmuffin met ingelegde bospenen bijvoorbeeld. Onverwachts en ongelooflijk lekker!”
“Het is mijn streven om de hele wereld terug te laten komen op de kaart. De mensen uit het team van de Faculty Club vormen daar ook een inspiratiebron voor. Ik probeer hun afkomst en karakters terug te laten komen in de gerechten. Zelf ben ik half Surinaams en ook Bangladesh proef je terug. Maar dan dus met pure ingrediënten uit de buurt. We halen inspiratie van ver weg en producten van dichtbij. Zo kun je het zien. Die lokale verhalen doen het ook ontzettend goed aan tafel.”
Hoe pas je duurzaamheid toe in de keuken?
“We staan met de Faculty Club voor pure producten met zo min mogelijk middelen erin. Ik laat ieder product echt zijn kenmerkende smaak hebben zonder al te veel opsmuk. Een courgettesoep verdient de smaak te hebben van courgette. Ik vind het daarnaast belangrijk om op een bewuste manier om te gaan met ieder product. Hoeve Biesland, een biologische zorgboerderij in Delfgauw, levert ons iedere dag buitenbeentjes. Dat zijn groenten die anders niet gebruikt worden, omdat ze niet mooi genoeg zijn. Een kromme komkommer of gekke courgette bijvoorbeeld. Ik bedenk per dag hoe we die op een creatieve manier kunnen verwerken in het menu. Daarbij vind ik het ook belangrijk om iedere groente volledig te gebruiken: van schil tot zaadlijsten. We verspillen daardoor heel weinig ingrediënten.”
Hoe geef jij bijzondere momenten smaak?
“Voor mij zit dit niet alleen in een verrassende kaart met wereldse smaken, maar ook in de service. Mensen willen een gevoel van thuiskomen ervaren, ze willen zich verbonden voelen. Dat krijgen we op twee manieren voor elkaar. Door een enorm hoog serviceniveau neer te zetten en door verhalen te vertellen.”
“Die service zit hem juist in de kleinste details. Jassen aannemen, goede communicatie, je gasten naar de tafel brengen en altijd een zelfgemaakt extraatje serveren bij de koffie bijvoorbeeld. Verder lichten we alles wat onze gasten proeven uit. We gaan elk jaar bij al onze leveranciers langs om meer te leren over de producten waarmee we merken. Zoals waarom en hoe het gemaakt is. Die kennis delen we weer met onze gasten. Zo genieten zij niet alleen van een gerecht dat klopt, maar weten ze ook dat de sojabonen uit de sojasaus die ze proeven gewoon in de Hoeksche Waard gekweekt worden en dat de honing in de crème brûlée afkomstig is van bijen op het dak van de TU Delft. Dat is toch te gek?”
Welke nieuwe dingen kunnen gasten binnenkort verwachten?
“Ik ben op dit moment bezig om een kruidentuin op de TU Delft te creëren. Dit is weer een nieuwe stap naar nog meer lokale producten. Binnenkort dus peterselie en bieslook van de TU Delft zelf in onze gerechten. Ik geef daarnaast regelmatig kookcursussen aan studenten. Dan gaan we samen naar Hoeve Biesland en creëren we daarna samen een gerecht in mijn keuken op de TU. Leuk om zo ook anderen te kunnen inspireren.”
Zelf de mooie gerechten van Jeremiah en zijn team ervaren?
Kom langs in de Faculty Club en geef je bijzondere momenten smaak. Reserveer nu.