Belevingsonderzoek zelfrijdende auto

Hoe voelt het om in een zelfrijdende auto te rijden? Help mee om dit te onderzoeken!

Vanaf 14 november 2022 onderzoekt de TU Delft vijf weken lang hoe passagiers het rijden in een zelfrijdende auto beleven. Wat vinden ze prettig en wat niet?

Opzet onderzoek

We zoeken minimaal 100 inwoners van Delft om mee te doen aan dit onderzoek. Iedereen die 18 jaar of ouder is kan meedoen. Of u nu zelf rij-ervaring heeft of niet, maakt niet uit. Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur. Zo werkt het:

  • u kiest zelf het tijdstip voor het onderzoek op de TU Delft Campus
  • vooraf vult u thuis een digitale vragenlijst in
  • op het afgesproken tijdstip komt u naar de campus. U maakt twee ritten in een zelfrijdende auto. Dit is volledig veilig. U hoeft geen rijbewijs te hebben. Uiteraard krijgt u uitgebreide uitleg en u kunt op ieder moment de rit beëindigen. Tijdens de beide ritten krijgt u kleine opdrachten, zoals bijvoorbeeld iets lezen of iets doen. We maken video-opnamen en meten uw hartslag, om te registreren wanneer u ontspannen bent en welke momenten u spannend vindt.
  • na elke rit beantwoordt u enkele vragen over uw beleving.

Om deelnemers zo min mogelijk vooraf te beïnvloeden, krijgt u meer informatie over wat er exact van u verwacht wordt, kort voor de rit. Onder de deelnemers worden tien waardebonnen van 50 euro verloot.

Waarom dit onderzoek?

De technologische vooruitgang gaat snel: auto’s zijn al in staat om een aantal functies zelfstandig uit te voeren. Denk aan de cruise control (een constante snelheid aanhouden) en binnen een rijstrook blijven rijden. Veel onderzoek is gericht op de technische veiligheid: hoe reageert een auto op de omgeving en kan de auto op de juiste manier ingrijpen om een ongeluk te voorkomen? De TU Delft wil nu onderzoeken hoe u het als passagier beleeft, als de auto zelf rijdt. Wat moet er eventueel opgelost of aangepast worden, om ervoor te zorgen dat mensen deze technologie in de toekomst gaan accepteren en vertrouwen? En welke activiteiten voeren passagiers onderweg uit? Kunnen we in de toekomst net als in het openbaar vervoer onze mail of een boek lezen? Is er verschil in beleving tussen jonge en oudere passagiers en mensen met veel of weinig rij-ervaring? En zit er verschil tussen wat iemand vooraf dénkt over een rit in een zelfrijdende auto en de daadwerkelijke beleving? Dit zijn enkele voorbeelden van vragen waar we meer duidelijkheid over willen krijgen.

Privacy en veiligheid

De gegevens van de deelnemers aan het onderzoek worden veilig opgeslagen en anoniem verwerkt. Uiteraard is de veiligheid van de passagier tijdens het onderzoek ook gewaarborgd.

Publicatie en vervolg

In het eerste kwartaal van 2023 worden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. De deelnemers worden, als zij dit willen, hierover persoonlijk geïnformeerd.