Nederlandse start-up QuantWare lanceert de eerste commercieel verkrijgbare supergeleidende processor voor quantumcomputers. De supergeleidende processors zijn meteen klaar voor gebruik; een unieke ontwikkeling die een grote rol kan gaan spelen in het versnellen van de quantumrevolutie. “Door de quantumprocessors breed beschikbaar te maken, versnellen we de ontwikkeling van quantumtechnologiegedreven oplossingen voor ’s werelds meest complexe uitdagingen.”

Quantumtechnologie belooft de hoeveelheden data die computers kunnen verwerken aanzienlijk te vergroten en wordt daarom gezien als een sleuteltechnologie die impact zal hebben op veel vlakken zoals AI, de medische wereld, bedrijfsinformatie en cyberveiligheid. Quantumcomputers kunnen met hun ongeëvenaarde snelheid en capaciteit straks problemen oplossen die voorheen onoplosbaar waren.

Versneller van quantumgedreven oplossingen
Om het voordeel dat quantumtechnologie biedt te kunnen benutten, zijn quantumcomputers van een zekere grootte nodig. Daarom werken de grote techbedrijven als IBM en Google aan de opschaling van hun eigen supergeleidende quantumprocessors. QuantWare is het eerste bedrijf dat zulke processors beschikbaar maakt voor alle bedrijven en onderzoekers; een ontwikkeling die naar verwachting de ontwikkeling van quantumtechnologie zal versnellen.

“De strijd om bruikbare quantumcomputers wordt steeds feller, maar is nu nog weggelegd voor een kleine groep bedrijven. QuantWare’s missie is het versnellen van de introductie van quantumcomputers”, zegt mede-oprichter Alessandro Bruno.  “Door de quantumprocessors breed beschikbaar te maken, versnellen we de ontwikkeling van quantumtechnologie gedreven oplossingen voor ’s werelds meest complexe uitdagingen.”

QuTech
QuantWare werd opgericht door quantum-ingenieur Alessandro Bruno en TU Delft alumnus Matthijs Rijlaarsdam. Zij ontmoetten elkaar tijdens hun onderzoek bij QuTech, het quantumtechnologie-onderzoeksinstituut op de TU Delft Campus.

“Onze Soprano quantumprocessor is vergelijkbaar met wat de Intel 4004 gedaan heeft voor de halfgeleiderindustrie”, vertelt Rijlaarsdam. “Supergeleidende quantumbits zijn zeer eenvoudig aanpasbaar, makkelijk om mee te werken en om op te schalen. Die combinatie maakt de supergeleidende quantumprocessors de meest geschikte kandidaat op de korte termijn voor quantumcomputertoepassingen.”

Een “Soprano” QPU van QuantWare

Deep tech
Als spin-off van de TU Delft versterkt deze deep-tech startup het innovatieve ecosysteem van bedrijven, investeerders en onderzoekers van de TU Delft.  Om deze partijen samen te brengen, is recent de komst van het House of Quantum aangekondigd. Op de gezamenlijke locatie kunnen alle betrokken partijen binnen het ecosysteem elkaar ontmoeten en zijn er faciliteiten ingericht om kennis uit te wisselen en samen te werken aan de quantumtechnologie en bedrijven van de toekomst.

Het bedrijf heeft recent een eerste ronde investeringen afgesloten en daarmee €950.000 opgehaald. Met dit kapitaal is QuantWare van plan het team uit te breiden en het product nog verder te optimaliseren zodat deze nog grotere hoeveelheden quantumbits aankan. Ook wordt de productie uitgebreid en wordt er gekeken naar nieuwe partnerschappen. Daarnaast gaat het team op zoek naar nieuwe kantoorruimte; binnen enkele maanden verwacht QuantWare uit de huidige locaties te zijn gegroeid.

Lees meer: QphoX raises 2m with Quantum modem