Vergroening van de campus

TU Delft zet zich actief in om de campus groener en klimaatbestendiger te maken. Met verschillende vergroeningsprojecten vergroten we de biodiversiteit en creëren we een prettige leefomgeving voor zowel mensen als dieren. Deze vergroeningsprojecten spelen een belangrijke rol bij het verwezenlijken van de duurzaamheidsambitie van TU Delft: een CO2-neutrale, klimaatadaptieve en circulaire campus in 2030, met aandacht voor biodiversiteit en leefkwaliteit.

Vergroenen in fasen

We vergroenen gebouwen en buitenruimtes op de campus en bovendien verbeteren we de kwaliteit van bestaand groen. Er zijn specifieke locaties geselecteerd die in verschillende fasen zullen worden aangepakt. Deze locaties zijn gekozen vanwege hun functie om ecologische hotspots met elkaar te verbinden. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in het verwerken van extreme regenval en hoosbuien, en bieden verkoeling en schaduw om de campus beter bestand te maken tegen toekomstige uitdagingen.

Vergroeningsprojecten

Stadsklimaatbos

In de reeks aan vergroeningsprojecten op de campus is het Stadsklimaatbos bij faculteit Bouwkunde het eerst opgeleverde project; een volledig bestraat voorplein is getransformeerd naar een boomrijke wadi. Een fijne plek voor ontspanning, maar het biedt ook ruimte voor nieuw wetenschappelijk onderzoek én het draagt bij aan maatschappelijke uitdagingen ten gevolge van klimaatverandering. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.

Stieltjesweg, Leeghwaterstraat en sleeptank faculteit ME

Andere vergroeningsprojecten zijn gepland aan de Stieltjesweg, Leeghwaterstraat, en de gevels van de sleeptank bij gebouw 34 (faculteit Mechanical Engineering). Studenten hebben ontwerpen gemaakt die bijdragen aan het ontharden van de omgeving en het verbeteren van de biodiversiteit.

  • Stieltjesweg en Leeghwaterstraat: De aanpak van de groenvakken aan de Stieltjesweg en Leeghwaterstraat met een vernieuwd beplantingsplan en de realisatie van natuurlijke waterberging (wadi’s) bij bestaande groenstroken hebben een verbetering van de ecologische kwaliteit tot gevolg.
  • Sleeptank faculteit Mechanical Engineering: Er wordt beplanting toegevoegd aan de noord- en zuidgevel van de sleeptank bij gebouw 34 (faculteit ME).
  • Binnenplaats faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en InformaticaDe herinrichting van de binnenplaats van gebouw 36 (faculteit EWI) omvat het verwijderen van een deel van de bestrating en het toevoegen van groen. Studenten en medewerkers hebben daarmee zicht op een groene omgeving.

Impressies Stieltjesweg en Leeghwaterstraat

Impressies binnenplaats EWI en sleeptank ME

Samenwerking met onderwijs en onderzoek

Bij de vergroeningsprojecten worden studenten van verschillende faculteiten actief betrokken bij de ontwerp- en uitvoeringsprocessen. Zo doen zij waardevolle ervaring op met natuurinclusief en klimaatadaptief ontwerpen in een stedelijke omgeving. Dit biedt hen inzicht in ecologische processen en de toepassingen van duurzame technische concepten zoals biomimetica en green engineering.

Vergroening en ontharding

Vergroening betekent niet alleen dat verharding, zoals bestrating, voetgangerspaden of parkeerplaatsen, wordt verwijderd, maar ook het kwalitatief verbeteren van bestaand groen. Door variatie aan te brengen en de samenhang tussen groenstroken te versterken, verbeteren we de leefomgeving voor flora en fauna. Er wordt specifiek rekening gehouden met potentiële ecologische verbindingszones, die groene verbindingen vormen tussen natuurgebieden en ecologische hotspots. Hiermee bevorderen we de verplaatsing en verspreiding van flora en fauna.

Universiteitscampus vroeger en nu

Er wordt hard gewerkt aan de vergroening van de campus. De hoeveelheid groen op de campus is vandaag de dag niet te vergelijken met 60 a 70 jaar vergeleken.

Facts & Figures

  • Meerdere planten- en zaadmengsels met in totaal meer dan 40 verschillende inheemse eenjarige en vaste soorten
  • 4 soorten bomen
  • Hiermee bieden we leefgebied voor veel verschillende diersoorten, waaronder:
    • Merel
    • Egel
    • Argus vlinder
    • Asbij
    • Grasbij
    • Akkerhommel
    • Gewone Sachembij
    • Vosje (Andrena fulva)

Planning

De vergroeningsprojecten worden in verschillende fasen uitgevoerd.

  • Q4 2024: Start grondwerkzaamheden voor de Leeghwaterstraat, Stieltjesweg en Sleeptank faculteit ME. Beplanting wordt in dezelfde periode gerealiseerd, met oplevering in week 51.
  • Medio 2025: start werkzaamheden op de binnenplaats EWI

Zodra nieuwe vergroeningsprojecten bekend zijn, wordt deze pagina aangevuld. 

Meer informatie

Voor meer informatie over de werkzaamheden kun je contact opnemen met secr-CREFM@tudelft.nl.

Meer over EcoCampus

TU Delft werkt toe naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus in 2030, met aandacht voor biodiversiteit en leefkwaliteit. In dit kader streeft de universiteit naar een ‘EcoCampus’: een campus waar mens en natuur naast elkaar leven. Het leidende principe is dat elk project op de campus moet bijdragen aan biodiversiteit en dat groene structuren en verschillende wateren deel uitmaken van meerdere doelen, waaronder klimaatadaptief worden. Lees meer over EcoCampus op de Duurzaamheidspagina van TU Delft.