Nieuwbouw QuTech
De TU Delft werkt continu aan vernieuwing en verbetering van de campus. Eén van de ontwikkelingen is de nieuwbouw QuTech op Campus Zuid. QuTech is een missie-gedreven interfacultair onderzoeksinstituut van de TU Delft op het gebied van quantumtechnologie. Het onderzoeksinstituut werkt aan schaalbare prototypes van een quantumcomputer en een inherent veilig quantuminternet, door onderzoek van wereldklasse en baanbrekende innovatie samen te brengen in één gebouw.
Met de realisatie van dit nieuwe gebouw voor QuTech worden verbeterde condities gecreëerd, waarmee de betrokken wetenschappers state of the art onderzoek kunnen verrichten. Het nieuwe QuTech-gebouw fungeert voor de gebruikers – academici, staf en ingenieurs in samenwerking met het bedrijfsleven – als voedingsbodem voor innovaties en nieuwe bedrijvigheid, technologische kruisbestuivingen en nieuwe samenwerkingsverbanden.
Het ontwerp
Het gebouw biedt ca. 13.500 m² aan binnenruimte verdeeld over vijf bouwlagen. Er komen werkplekken, studieplekken en laboratoria met geavanceerde onderzoeksapparatuur. Het ontwerp gaat uit van twee losse bouwdelen met daartussen een atrium. Eén bouwdeel komt op het stuk grond dat het meest trillingsvrij is en daarom geschikt voor de laboratoria; de optische labs komen op de begane grond en cryolabs op de verdiepingen erboven. Dit trillingsvrije gedeelte wordt voornamelijk uit beton opgetrokken. Het andere bouwdeel wordt hoofdzakelijk ingericht als kantoorruimte. Omdat er voor dit gedeelte geen strenge trillingsvrije eisen gelden, wordt er hier gebruik gemaakt van een hoofddraagconstructie van hout. Er is gekozen voor gelamineerd hout, een duurzame keuze met een warme uitstraling. Het atrium in het midden, met lange zichtlijnen en verbindende trappen, stimuleert samenwerking en spontane ontmoetingen.
Ontwerp: cepezed
Duurzaam bouwen
Het gebouw wordt volgens de internationaal erkende BREEAM-standaard gerealiseerd. Dit betekent dat er onder andere gebruik gemaakt wordt van gerecyclede materialen, natuurlijke isolatie, energieneutraliteit en energiezuinige installaties. De nieuwbouw QuTech draagt hiermee bij aan de duurzaamheidsambitie van de TU Delft: een CO2-neutrale en circulaire campus in 2030.Het streven is een BREEAM Excellent classificatie.
Hout wordt gebruikt waar het kan en beton waar het moet. Hout is onder andere duurzaam omdat het een hernieuwbare grondstof is én omdat het CO2 opslaat, zelfs nadat het is verwerkt tot bouwmateriaal. Voor de vloeren wordt gekeken naar een zo duurzaam mogelijke toepassing van betonnen vloeren met circulaire grondstoffen. De meetopstellingen van de cryolabs worden in compacte glazen compartimenten, “aquaria”, geplaatst. Via deze “aquaria” wordt de warme lucht efficiënt afgevoerd met gekoelde lucht, waardoor de ruimte optimaal als werkplek kan worden benut.
Facts & Figures
- 13.500 m2 binnenruimte (bruto vloeroppervlak)
- Ruim 400 werkplekken en 100 werkplekken voor masterstudenten
- 44 optische set-ups met hoge trillingseisen (opticalabs)
- 57 cryostaten
Opticalab
Een opticalab is een laboratorium gespecialiseerd in optische technieken en experimenten, vaak binnen de context van natuur- en quantumwetenschappen. Het is uitgerust met geavanceerde optische apparatuur zoals lasers, lenzen, spiegels en spectrometers om licht en andere elektromagnetische straling te manipuleren en te meten.
In een opticalab worden experimenten uitgevoerd om bijvoorbeeld de eigenschappen van licht, interacties tussen licht en materie, en het gedrag van quantumdeeltjes te bestuderen. Het speelt een cruciale rol in onderzoek naar quantumtechnologie en andere precisiewetenschappen.
Cryostaten
Cryostaten zijn apparaten die worden gebruikt om extreem lage temperaturen te bereiken en te handhaven, vaak nabij het absolute nulpunt (-273,15°C). Ze worden veelal ingezet in wetenschappelijk onderzoek en industriële toepassingen, bijvoorbeeld in de fysica, materiaalwetenschap en quantumtechnologie.
Met cryostaten kunnen onderzoekers materialen en systemen onderzoeken, zoals supergeleiding, magnetisme en de eigenschappen van quantumdeeltjes. De apparaten maken gebruik van koelmiddelen zoals vloeibare helium, stikstof, of geavanceerde koelsystemen zoals gesloten-cyclus cryocoolers.
Planning
- Ontwerp en aanbesteding: begin 2025
- Uitvoering: start zomer 2026
- Oplevering: zomer 2028
- Ingebruikname: zomer 2028
Meer informatie?
Heb je vragen of wens je meer informatie over deze nieuwbouwontwikkeling? Stuur een e-mail naar omgevingsmanagement-crefm@tudelft.nl.
Over QuTech
QuTech is in 2014, als een van de eerste vier organisaties in Nederland, aangewezen als Nationaal Icoon door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vanwege het baanbrekende en innovatieve karakter, het economische potentieel voor Nederland en de mogelijke bijdrage aan grote maatschappelijke uitdagingen. QuTech wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van quantum-technologie ter wereld.
De onderzoeks- en engineeringactiviteiten van QuTech worden uitgevoerd in drie divisies: Quantum Computing, Quantum Internet en Qubit Research. De huidige divisies en ondersteunende teams van QuTech omvatten meer dan 350 nieuwsgierige mensen en zal de komende jaren een verdere groei doormaken om alle ambities waar te maken.
Naast een groot aantal wetenschappelijke doorbraken en samenwerkingen met bedrijven zoals Microsoft, Intel en Fujitsu, heeft QuTech ook geleid tot een bloeiend startup-ecosysteem in Delft. Tevens leidt QuTech een formidabele talentenpool op, in samenwerking met de faculteiten. Dit heeft een sterk positief effect op Delft, Zuid-Holland en Nederland als geheel.