Hoge Temperatuur Open-bodemenergie (HTO) systeem
Op de campus is een proefboring gedaan als voorbereiding op de aanleg van een ondergronds warmteopslag-systeem: Hoge Temperatuur Open-bodemenergie (HTO). Het HTO-systeem is één van de initiatieven van de TU Delft op weg naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus in 2030. Met dit systeem wordt overproductie van warmte vanuit de aardwarmtebron op de campus in de zomerperiode opgeslagen, zodat deze warmte gebruikt kan worden wanneer er veel vraag is in de koudere periode van het jaar. Op deze manier maken we zo efficiënt mogelijk gebruik van de aardwarmtebron. Met de proefboring is de bodemgesteldheid in kaart gebracht tot ca. 200 meter diepte. Op basis van de resultaten wordt vastgesteld op welke diepte het hete water het best kan worden opgeslagen. Daaruit is gebleken dat er bruikbare, waterdoorlatende zandlagen zijn die geschikt zijn voor een HTO-systeem.
Wetenschappelijk onderzoek
Het HTO-systeem op de campus maakt deel uit van PUSH-IT en Warming-up-GOO, respectievelijk een Europees en nationaal onderzoeksprogramma naar ondergrondse warmteopslag.
Facts and figures
- Diepte: ca. 200 meter
- Opslag volume: ca. 500.000 m3
- Temperatuur lauwe bron: 40-55°C
- Temperatuur hete bron: 75-80°C
- Hoeveelheid warmte: ca. 40 TeraJoule
Waterwet vergunning
Om toestemming te krijgen voor realisatie van het HTO-systeem is een provinciale vergunning nodig: de zogenoemde Waterwetvergunning. De provincie beoordeelt de effecten van een dergelijk systeem op diverse omgevingsaspecten om ervoor te zorgen dat de omgeving er geen hinder van gaat ondervinden. Op basis van de beoordeling hebben de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 3 december 2024 toestemming verleend. De documenten die bij dit besluit horen, liggen gedurende zes weken ter inzage bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Dit betekent dat er tot en met zes weken vanaf de publicatiedatum de mogelijkheid is om een zienswijze in te dienen. Na realisatie van het HTO-systeem bewaakt de Omgevingsdienst Haaglanden dat het systeem binnen de gestelde kaders wordt gebruikt.
Planning
- Proefboring: maart – mei 2024
Onder voorbehoud van definitieve besluitvorming over de aanleg van het systeem:
- Start ontwerpproces van het gehele systeem: Q1-2025
Hierin worden innovaties vanuit het PUSH-IT onderzoek meegenomen. - Realisatie monitoringssysteem: Q2-2025
- Start realisatie verbindend leidingwerk: Q3-2025
- Start realisatie bronnen: na Q3-2025
- De realisatie van de HTO-centrale is integraal onderdeel van de warmtepompcentrale op de geothermie-locatie en loopt mee in deze planning. De werkzaamheden voor de warmtepompcentrale starten Q3-2025
- Ingebruikname HTO-systeem: eind 2026
Meer informatie
Voor meer informatie over de werkzaamheden kun je contact opnemen met secr-CREFM@tudelft.nl.
Meer details over de onderzoeksprogramma’s en wat er specifiek op de locatie TU Delft wordt onderzocht, vind je op www.push-it-thermalstorage.eu/ en https://www.warmingup.info/.
Meer lezen over het onderzoek van Martin Bloemendal? Lees zijn ‘Story of Science‘ over de ondergrondse warmte-opslag op de campus.