Ferdinand Grapperhaus (links op bovenstaande foto) is CEO van PHYSEE. Samen met co-founder Willem Kesteloo geeft hij leiding aan een van de succesvolle scale-ups op de TU Delft Campus. Bij het bedrijf dat gebouwen optimaal gebruik laat maken van natuurlijke energie terwijl comfort voor gebruikers centraal staat, werkt inmiddels ruim 50 man. Hoe heeft Grapperhaus deze groei ervaren, op welke manier heeft het ondernemerschap hem veranderd en wat drijft hem persoonlijk? “Elk project dat we opleveren is een milestone voor mij.”
Grapperhaus de ondernemer vs. Grapperhaus de student
“Ik ben toegepaste natuurkunde gaan studeren vanwege de uitdaging. Het stond bekend als de lastigste studie en ik vond het ook moeilijk. Toch hielpen intelligentie en analytisch vermogen mij erdoorheen. Toen ik daarna ben gaan ondernemen, kwam ik erachter dat intelligentie niet genoeg is. Alleen met intelligentie bouw je namelijk nooit een bedrijf. Heel hard werken is minstens zo belangrijk en is daarmee ook veel meer een onderdeel van mijn instelling geworden dan toen ik nog een student was.”
LEES OOK: ‘Nederland kan het verschil maken met deeptech’
Ondernemen is een way of life
“Het is het veelomvattende aan ondernemen dat mij zo aanspreekt. Je moet zorgen dat de technologie klopt, dat de planning strak is en in lijn is met de hardware-ontwikkeling en het binnenhalen van investeerders. Je moet klanten binnenhalen, maar ook oog hebben voor de ontwikkeling en groei van het team: elke fase vergt een andere organisatiestructuur. Ondernemen is alles tegelijk, en dat vind ik er ook zo leuk aan. Het houdt nooit op en ik geloof daarom ook niet echt in een work-life-balance. Het gaat om een balans in het leven, en ondernemen is daar onderdeel van.”
“Het is het veelomvattende aan ondernemen dat mij zo aanspreekt”
Ferdinand Grapperhaus
CEO
Inspiratie ligt om de hoek
“Ik zoek inspiratie veel meer in mensen in mijn directe omgeving dan bijvoorbeeld Amerikaanse rolmodellen zoals Bill Gates of Steve Jobs. Zo ben ik bevriend met een collega-ondernemer op de campus, Sander Schutte van Mapiq. Zij zitten nog in YES!Delft. Met hem ga ik wekelijks sporten of een broodje eten. De manier waarop hij bouwt aan zijn bedrijf, ze zijn net een fase verder, inspireert mij telkens weer. Het is soms best eenzaam als ondernemer: iedereen heeft een mening, je doet het altijd goed of fout terwijl het helemaal niet zo binair is. Daarom moet je op jezelf leren bouwen en als je met iemand in een vergelijkbare positie daarover kunt sparren – soms help ik hem ook verder – dan werkt dat voor mij heel inspirerend.
Trots op elk project
“Ik ga kijken bij elk project dat we opleveren. Laatst stond ik ook weer bij zo’n grote woontoren van 30 verdiepingen waarin alle ramen energie opwekken en door ons zijn geleverd. Dan kijk ik omhoog naar zo’n enorme toren, eindelijk in actie, en ervaar ik dat als echte milestone. Yes, het is weer gelukt! Denk ik dan. Er schuilt namelijk een enorme keten achter: De glasfabrikant, de gevelbouwer, de aannemer, de architect. Bij elk project moet je al deze partijen meekrijgen om onze innovatieve ramen en het aansturingssysteem uiteindelijk in zo’n gebouw te krijgen. Dat is keteninnovatie, en dat wij daar niet voor terugdeinzen is één van de dingen waar ik echt wel trots op ben.”
Van startup naar scale-up
“Het is een moeilijke transitie om een startupmentaliteit met een team enthousiastelingen om te zetten in een scaleup routine. Je kunt niet meer alles aannemen en er vol gas voor gaan. Daarnaast heb je andere bedrijfsprocessen nodig als je bent gegroeid naar 50 man: operational excellence wordt belangrijk en kosten worden bepalender om een competitief product te kunnen leveren. Dat heeft ook veel invloed op ons team. De kerntaak is dan een hele groep jonge mensen mee te krijgen in deze transitie: Van enthousiast over alles, naar een professionele organisatie waar we trots zijn op de service en kwaliteit van de innovaties die we leveren.”
Belangrijkste advies: feedback is een cadeautje
“Ik heb veel belangrijke adviezen gekregen de afgelopen jaren. Als ik daar op het moment iets uit zou kiezen dan is dat om altijd wat te doen met feedback. Vraag je nooit af of ontvangen feedback klopt, maar denk na over wát eraan klopt. Want vanuit iemands perspectief zit er altijd een waarheid in. Zeker als het komt uit de hoek van mensen die het beste met je voorhebben – zowel zakelijk als persoonlijk. Wil je groeien, dan moet je feedback omarmen. Zeker in mijn geval als student die een bedrijf begon vanuit de collegebanken is dit advies vaak opgegaan.”
Actief binnen het ecoysteem
“Wij hebben alles in Delft. Een kantoor op de campus, een lab en productiefaciliteit in de buurt en overal staan de deuren open voor het talent dat hier wordt opgeleid. Daarin werken we nauw samen met de TU Delft op verschillende gebieden: zonnecellen, coatings, gevels, zelfs machine learning en AI. Maar naast ‘nemen’ uit het ecosysteem vind ik het ook belangrijk en leuk om te geven aan de gemeenschap. Zo hebben we de afgelopen drie jaar een zomerschool georganiseerd voor kinderen van 10-12 jaar, om hen kennis te laten maken met groene technologie en innovatie. Ook werken we veel samen met lokale horecaondernemers om bijvoorbeeld onze lunch te verzorgen. Dat soort persoonlijke contacten en samenwerkingen vind ik heel belangrijk.”
Laat het gebouw voor je werken
“Wij zien dat iedereen wel een slim gebouw wil, maar niemand weet wat je er precies mee kan. Wij laten zien wat mogelijk is. Een gebouw kan op basis van data en algoritmes veel beter beslissingen nemen over de lichtintensiteit, temperatuur en luchtkwaliteit – en daarmee het welzijn verhogen. Wij willen twee wereldwijde standaarden neerzetten, zowel op het gebied van hardware als software. Over 10 jaar moet elk raam stroom opwekken en data genereren, en daarnaast zullen we met software de standaard neerzetten dat comfort en duurzaamheid wel degelijk hand in hand kunnen gaan!”