Innovatiedistrict Delft is verheugd met de toekenning van het Nationaal Groeifonds in de vorm van deelname aan het ‘Werklandschappen van de Toekomst’ programma. De doelstellingen van het programma sluiten naadloos aan bij de ambities van het district.

Innovatiedistrict Delft is een samenwerking van Gemeente Delft, TU Delft, Bedrijvenkring Schieoevers, Provincie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Met de deelname als ‘Living Lab’ aan het programma Werklandschappen van de Toekomst zal verkend worden hoe het gebied, TU Delft Campus Zuid en bedrijventerrein Schieoevers-Zuid, (wat grenst aan de campus van de TU Delft, verder kan worden ontwikkeld. Het is een kans om de unieke vestigingsmilieus van Schieoevers en de Campus binnen het grotere geheel van Innovatiedistrict Delft en het aanliggende buitengebied verder te verbinden en te versterken.

Vliegwiel voor ontwikkeling Delft

Jeanet van Antwerpen, programmadirecteur Innovatiedistrict Delft ziet het als een mooie kans om vanuit de bestaande samenwerking in Innovatiedistrict Delft, als Bedrijvenkring Schieoevers en TU Delft, met steun van de gemeente Delft en andere stakeholders, gezamenlijk het Living Lab verder vorm te geven. ‘We zien het Living Lab als een vliegwiel voor het vergroten van de omgevingskwaliteit voor ondernemers, werknemers, studenten, onderzoekers, bewoners en bezoekers. Daarbij gaat het om een aantrekkelijke gezonde omgeving en een omgeving die toekomstbestendig is door klimaatadaptatie en het gebruik van duurzame energie. Dit vergt slim combineren en meer doen op hetzelfde oppervlak. Dat vraagt van alle stakeholders inventiviteit, ondernemerschap en het toepassen van innovatie en maatwerk. Het Living Lab helpt ons daarbij.’

TU Delft wil op de campus CO2-neutraal, circulair en klimaatadaptief zijn in 2030. Ook draagt TU Delft hiermee bij aan een kwalitatieve leefomgeving voor mens en dier, met specifieke aandacht voor biodiversiteit, veiligheid, gezondheid, inclusiviteit en geluk. Aan het realiseren van de ambities rond klimaatadaptatie en biodiversiteit wordt gewerkt met het EcoCampus team van TU Delft, bestaande uit o.a. beleidsadviseurs, onderzoekers, (groen)beheerders en studenten.

De Bedrijvenkring Schieoevers (BKS) en gemeente Delft werken al enkele jaren via diverse programma’s en projecten aan een duurzame ontwikkeling van het gebied. De ontwikkeling van Schieoevers als showcase voor andere bedrijventerreinen op het gebied van technologische vernieuwing en duurzaamheid vormt een leidend principe in het convenant dat de twee partijen enkele jaren geleden met elkaar sloten. Als Living Lab kan een vervolgstap worden gezet en nadrukkelijker de samenwerking met de TU Delft worden aangegaan. BKS ziet daarbij vooral kansen op het vlak van gezondheid en energietransitie.

CO2-neutraal en klimaatadaptief in 2030

De ambities zijn enorm voor de TU Delft Campus, een terrein van 160 hectare, met ongeveer 60 TU Delft gebouwen, bestaande uit onderwijsgebouwen, gemeenschappelijke voorzieningen, studentenhuisvesting, laboratoria, field labs, deelgebouwen en bedrijfspanden. Ook zijn er zo’n 250 bedrijven op de campus gevestigd. Een terrein waar iedere dag meer dan 30.000 mensen verblijven waaronder studenten, medewerkers en bezoekers.

Hubert Linssen (Programma manager sustainability & smart campus bij TU Delft), is blij met de toekenning. ‘De TU Delft en Bedrijvenkring Schieoevers dragen zo bij aan verdere ontwikkeling en standaardisatie van een klimaatadaptieve, energieneutrale, natuurinclusieve en daarmee gezonde werkomgeving voor Europa. Het unieke aan een Living Lab is dat test en validatie van onderzoek direct bijdraagt aan een inspirerende ontmoetingsplek in (actieve) samenspraak met medewerkers en studenten van de TU Delft, medewerkers van bedrijven op de campus en omwonenden/bewoners.’

Tim Tabak, beleidsontwikkelaar EcoCampus, ziet grote kansen in de doelstellingen om in 2030 CO2-neutraal en klimaatadaptief te zijn. ‘De ambities vanuit het programma Werklandschappen van de Toekomst liggen in lijn met onze Campusvisie, waarin is opgenomen dat we een campus creëren waarin kruisbestuiving plaatsvindt tussen kennisinstellingen en bedrijven.’

Hans Kuijpers, bestuurslid BKS met als portefeuille schoon, duurzaam en veilig vult enthousiast aan: “BKS stimuleert al jaren haar leden om mee te denken over de toekomst van het bedrijventerrein en te investeren in de realisatie van duurzame toepassingen bij de bedrijven (zoals zonnepanelen, led-verlichting, waterpompen, groene daken, wateropslag, uitwisseling van energie, etc.). Ook werken wij intensief samen met de gemeente Delft aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld een smart grid en lokaal energiemanagement. Ondersteuning vanuit Werklandschappen van de toekomst kan realisatie van onze ambitieuze doelen dichterbij brengen. Wij zijn dan ook erg blij met de toekenning vanuit het Groeifonds.”

Get in touch

We believe in the power of collaboration. TU Delft Campus is your gateway to making meaningful connections with a community of likeminded pioneers.

Jenny Konings

+31 643 28 77 87

Sign up for our Pioneering Tech newsletter

Sign up