30 miljoen mensen wereldwijd hebben er last van: een onvrijwillige trilling in hun lijf, ook wel een tremor genoemd, die het dagelijkse leven ontwricht. Iets simpels als thee inschenken, een sleutel in een slot doen of een brief schrijven is dan moeilijk. Het op-en-top Delftse bedrijf STIL staat op het punt hier verandering in te brengen. Dit jaar lanceert hun anti-tremor-orthese, een unieke wearable die de trilling dempt en zo stabiliteit geeft. Volgens bedenker en oprichter IJsbrand de Lange biedt Delft het perfecte innovatieklimaat voor de ontwikkeling van Healthtech.

Mens en machine

IJsbrand de Lange zag een aantal jaren terug, tijdens zijn master Biomechanical Engineering aan de TU Delft, een video van een trillende Michael J. Fox (de hoofdrolspeler in de Back to the Future-filmreeksen). De acteur vraagt hierin aandacht voor de ziekte van Parkinson, waar hij zelf overduidelijk aan lijdt.
Als rasuitvinder redeneerde IJsbrand dat de trillingen in de handen van de acteur een mechanisch probleem zijn; iets wat bij draaiende machines ook gebeurt en opgelost wordt met demping.
Kunnen trillingen bij mensen ook gedempt worden zoals bij werktuigen? IJsbrand beet zich er in vast en ontwikkelde een technologie die het onvrijwillig trillen oplost, begon vervolgens zijn startup STIL en opende een kantoor bij YES!Delft op TU Delft Campus.

Extra gewrichten

STIL stabiliseert met een innovatieve orthese de tremor, die voorkomt bij mensen met Parkinson, Dystonie of Essentiële tremor. “Onze orthese geeft ondersteuning aan ledematen. Het hulpmiddel verbindt de hand met de bovenarm door een systeem van extra gewrichten. In die gewrichten zitten speciaal ontwikkelde dempers, die trillingen onderdrukken maar vrijwillige beweging mogelijk laten.”, legt IJsbrand uit. “Zoals een trillingdemper op een schuddende wasmachine.”
Een trilling wordt op deze manier bijna volledig gecorrigeerd. Het resultaat: een stabielere arm.

“De kans is levensgroot dat een technische student een medische innovatie ontwikkelt.”

IJsbrand de Lange

Founder en CEO van STIL

Tech essentieel voor innovatie gezondheidszorg

Voor IJsbrand is het logisch dat een medisch hulpmiddel uit Delft komt: “Bij de start van een healthtech-bedrijf spelen twee dingen: het medische probleem en de technische oplossing.”
Hun wearable heeft dan wel een medische toepassing, in de kern is het een technische oplossing stelt hij. Volgens hem is de kans daarom levensgroot dat een technische student een medische innovatie ontwikkelt.
Die uitspraak bewijst YES!Delft, want zij huisvesten veel innovatieve healthtech-bedrijven die Delft als basis hebben: Momo Medical (een app en bedsensor voor verpleeghuizen), SLAM Orthopedic (preciezere operaties bij botbreuken) en Bi/ond (organ-on-a-chip), om drie veelbelovende startups te noemen.

Testen bij Reinier de Graaf Gasthuis

Delft is volgens IJsbrand voor ondernemers een gespreid bed, want alles wat je nodig hebt is binnen handbereik: de kennis en testfaciliteiten van de universiteit, het Reinier de Graaf Gasthuis als regionaal ziekenhuis en twee academische ziekenhuizen op korte afstand (Rotterdam en Leiden). Daarnaast barst TU Delft Campus van de samenwerkingsmogelijkheden.

STIL testte de orthese de afgelopen jaren bij het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, waar veel medische innovaties uit Delft worden getest. Ze hebben er onlangs met succes de werking van hun technologie gevalideerd.
“Op de afdeling neurologie hebben mensen met Essentiële tremor de orthese gedragen en ons cruciale feedback gegeven. Op de werking, maar ook op het draaggemak en het uiterlijk”, vertelt IJsbrand.
Zo vond men het hoogglans witte prototype te klinisch ogen, daarom is hij nu mat zwart voor een onopvallende uitstraling, die beter bij kleding past. Ook wilden ze een lichtere en compactere orthese om discreet te kunnen dragen, onder hun kleding. Dat kon met het wat grotere prototype niet, maar met de doorontwikkelde versie wel.

Weer normaal leven

Tijdens de twee ontwikkeljaren stond de patiënt centraal, en die spraken allemaal een duidelijke wens uit: weer normaal leven. Zij krijgen dit jaar de primeur: na geruime tijd op een wachtlijst te hebben gestaan, kan de anti-tremor orthese in het najaar geprobeerd gaan worden. De prijs wordt vergelijkbaar met die van een instapmodel elektrische fiets. Uiteindelijk moet hij vergoed worden door zorgverzekeraars.

Zo’n 100.000 Nederlanders die last hebben van een tremor in hun arm vinden in de orthese van STIL een oplossing. Alleen al in ons eigen land is de impact dus enorm en dat maakt IJsbrand trots: “Het is bijna zover, dit wordt ons jaar. STIL gaat mensen met een tremor stabiliteit geven, door ze dagelijkse handelingen met onze orthese weer zorgeloos te kunnen laten doen.”

Kom in contact

Wij geloven in de kracht van innovatie door co-creatie. We bieden je direct toegang tot het TU Delft Campus netwerk van academici, studenten, ondernemers, investeerders en bedrijven. We bieden toegang tot onderzoekssamenwerkingen en partnerships rond innovatie.

Anske Plante

+31 6 39 31 53 71

Meld je aan voor de Pioneering Tech nieuwsbrief!

Aanmelden