Op de kop af 11 jaar geleden begon Firma van Buiten in een antikraak-locatie aan de Jacoba van Beierenlaan in Delft. Als sociaal werk-leerbedrijf maakte het bedrijf de afgelopen jaren een sterke groei door. De tijd is rijp voor een nieuwe locatie, die gevonden is op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus. Femke Kleijweg, samen met haar zus Anne medeoprichter van de Firma, kijkt er naar uit. ‘We worden graag de huiskamer van Zuid.’
Kleijweg blikt terug op de start van de Firma van Buiten. ‘Anne en ik zijn redelijk jong en onbezonnen het avontuur aangegaan. We begonnen klein, met als uitgangspunt het neerzetten van een optimaal werk-leertraject. Bij Firma van Buiten werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is een diverse groep: mensen met een uitkering, een persoonsgebonden (PGB) budget, een WAJONG uitkering, maar ook mensen vanuit de reclassering. We spreken van ‘deelnemers’ die ons werk-leertraject doorlopen en hen zo helpt om te leren werken en te helpen met arbeidsintegratie. Horecabloed hadden we wel, maar catering was nieuw terrein. We begonnen met lunches voor 10 man, dat werden er 50, 150… De opdrachten werden groter en het bedrijf professioneler. Dat is goed voor onze deelnemers, die we zo steeds toffere klussen kunnen aanbieden.’
De locatie aan de Jacoba van Beierenlaan begon steeds minder goed bij de Firma te passen. Kleijweg wijst naar de ruimte om haar heen. ‘We zitten hier een beetje verstopt. Dus zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie. Toen de TU Delft Campus op ons pad kwam, zagen meteen kansen: om de campus en de stad met elkaar te verbinden, maar ook voor onze deelnemers. Die komen nooit bij de TU Delft over de vloer.’
“Ik hoop dat wij de verbindende factor kunnen zijn door op een prachtige plek goede service, gastvrijheid en heerlijk eten aan te bieden”
Femke Kleijweg
Eigenaar
Concrete plannen delen
Met een plek en een idee ben je er nog niet: er moest een passend gebouw komen. De zussen vonden een bondgenoot in Henk Middelkoop, TU Delft alumnus en architect bij Kokon Architectuur & Stedenbouw. Femke legt uit dat het architectenbureau al in een vroeg stadium een rol speelde in het ontwerp: ‘Henk kennen we via Jong Management. Toen Anne en ik daar onze plannen gingen delen, gaf Henk meteen aan dat Kokon daar graag bij wilde helpen. Daardoor konden we ook snel concrete ontwerpen delen met TU Delft.’ Kleijweg onderstreept het belang van een goed ontwerp. ‘We wilden graag werken met gerecyclede materialen en zoveel mogelijk circulair bouwen. Als je het hebt over hergebruikte materialen denken mensen als snel aan oude containers en sloophout. Maar er is natuurlijk veel meer mogelijk met circulair bouwen. De ontwerpen van Kokon hielpen enorm om dit goed over te brengen.’
Reusachtige keuken
Zichtbaarheid is heel belangrijk voor de Firma van Buiten. Daarom krijgt het nieuwe pand in het midden een ruimtelijke, lichte hal met grote glazen wanden aan voor- en achterzijde. Zo kunnen bezoekers de hele keuken en alle deelnemers goed zien. Kleijweg vertelt er enthousiast over: ‘je ziet, proeft en hoort straks heel goed wat onze mensen in de mars hebben. In vergelijking met andere horeca is die keuken reusachtig. Maar dat stelt ons in staat om er nieuwe deelnemers te trainen, de horeca op locatie te verzorgen en cateringklussen te verzorgen.’
Het middenstuk van het pand krijgt een bar, receptie en een take-away loket voor iedereen die graag een broodje, kop koffie of wat lekkers komt ophalen. De rechtervleugel van het gebouw bestaat uit een drietal vergaderzalen voor meetings en presentaties. De rest van het gebouw is gevuld met ondersteunende ruimtes, zoals een wasserette, toiletten, kantoren en een personeelsruimte.
Een ontmoetingsplek voor alle buren
De omgeving op het zuidelijk deel van de campus reageert alvast heel enthousiast. Kleijweg hoop dat het gebouw ook een ontmoetingsplek kan worden voor alle ‘buren’ in het gebied. ‘Zo’n plek is er nu nog niet. Van goed contact met de buren is zeker al sprake, aldus Kleijweg. ‘We hebben ontzettend leuk contact gehad met HollandPTC. Zij hadden nog een bijkeuken met apparatuur over die ze niet gebruikten. Die mochten wij overnemen en in ruil ervoor hebben we een personeels-BBQ georganiseerd. Bij Applikon hebben we ook al eens catering mogen verzorgen, we hebben kortgeleden met Deltares en Exact gesproken en ook bij YES!Delft komen we regelmatig. Het zou te gek zijn als op termijn deelnemers van de Firma van Buiten bijvoorbeeld op stage kunnen bij een van deze bedrijven of bij de TU Delft, in de horeca/catering of daarbuiten.’
De huiskamer van Zuid
De Firma huurt het gebouw voor in ieder geval 10 jaar. Dat biedt perspectief, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. De werkzaamheden, deelnemers en het verdienmodel van het bedrijf zijn voortdurend aan het veranderen, aldus Kleijweg. ‘We moeten blijven bijsturen. Natuurlijk kijken we uit naar alle ontwikkelingen in het gebied. De komst van nieuwe gebouwen zoals NEXT, het theater, andere nieuwe kantoren… Steeds meer mensen zullen het gebied bezoeken of er werken. Ik hoop dat wij de verbindende factor kunnen zijn – de huiskamer van Zuid. Door op een prachtige plek goede service, gastvrijheid en heerlijk eten aan te bieden.’
De nieuwe locatie in vogelvlucht
- Ontwerp: Q1 2020
- Uitvoering: Start Q2 2021
- Oplevering: Q4 2021
- In gebruik: Q1 2022
- 500 m2 bvo
- 40 leer/werkplekken
- Circulair
- Sociaal ondernemen
- 3 verschillende vergaderzalen
- Take-a-way
- Catering en events
- Grenzend aan Heertjeslaan en Thijsseweg