Het product is wit, ruim twee meter lang en weegt zo’n 25 kilo. Een mens kan er in begraven worden, maar het belangrijkste is: het lééft. De Loop Living Cocoon wordt gemaakt van mycelium, het ondergrondse wortelnetwerk van paddenstoelen. Anders dan bij begraven of cremeren belast deze kist de natuur niet met honderden kilo’s co2, maar voegt deze kist letterlijk leven toe. “Ik doe dit voor de natuur, dat is mijn drijfveer. Tegelijk ben ik trots dat deze mooie, circulaire innovatie inmiddels een echte business case heeft”, legt ondernemer Bob Hendrikx uit.
De wereld van Bob Hendrikx (27) staat op z’n kop. Zijn bedrijf Loop Biotech, gevestigd op de TU Delft Campus, lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Zijn product – feitelijk ’s werelds eerste levende doodskist – trekt nationaal en internationaal de aandacht. Bob heeft net gehoord dat zijn bedrijf de ASN Wereldprijs heeft gewonnen, de award voor duurzame startups.
Beter organiseren
En als klap op de vuurpijl beginnen de bestellingen voor de Loop Living Cocoon van uitvaartondernemers binnen te stromen. “Het wordt tijd dat we de bestelprocedure nog eens onder de loep nemen, inclusief de follow up, om er een efficiënte flow van te maken. In die fase zitten we, van ‘beter organiseren’. Dit begint steeds meer op een bedrijf te lijken”, lacht Bob, die inmiddels met vijf medewerkers inclusief stagiairs ontwikkelt, produceert en levert aan de begrafenisondernemers.
Een levende kist, gemaakt van mycelium. “Het is ’s werelds beste recycler”, legt Hendrikx uit, “die dood organisch materiaal omzet in waardevolle voedingsstoffen voor nieuwe natuur. In de grond wordt het mycelium binnen 45 dagen afgebroken en is het weer helemaal één met de natuur. Laat je je in deze cocoon begraven, dan voed je de aarde met je eigen voedingsstoffen. In feite lever je met je dood een bron voor nieuw leven.”
Levende architectuur
Wat was de vonk? “Tijdens mijn studie Architectuur aan de TU Delft deed ik aan materiaalonderzoek op industrieel ontwerp. Ik wilde iets met de natuur doen, levende architectuur maken met bijvoorbeeld algen en zeekristallen. In het materiaallab was ik vergeten een stukje mycelium te drogen. Het materiaal was levend aan elkaar gegroeid. Dat was een eureka-moment: als ik dit materiaal in leven houdt, dacht ik, dan krijgt het heel andere, stevige kenmerken.” Het geharde mycelium werd – na talloze experimenten en tests – de grondstof voor de cocoon. “In feite staat het materiaal op ‘pauze’ tot aan de begrafenis. Onder de grond komt het materiaal tot leven, met een mens er in.”
“Ik ben trots dat deze mooie, circulaire innovatie een echte business case heeft”
Bob Hendrikx
CEO & Founder
De huidige uitvaartprocessen hebben een negatieve co2-footprint. Om precies te zijn levert cremeren 250 kilo co2 en regulier begraven 100 kilo belasting op. “Voor het compenseren van deze uitstoot zijn respectievelijk tien en vier bomen nodig. Met onze Loop Living Cocoon heb je een positieve footprint. We zijn nog aan het berekenen hoeveel precies, maar je doet iets goeds voor de natuur.” Daar komt bij dat een normale kist met een mens in twintig tot dertig jaar verteert. In de Cocoon is dat twee tot drie jaar.”
Eén met de natuur
De interesse in de uitvaartwereld is groot. “Ik merk dat uitvaartondernemers de visie begrijpen dat we moeten proberen meer één te worden met de natuur, ook en vooral na het overlijden. Echt, het klopt: met de Loop Living Cocoon doe je de aarde een plezier.” De jonge ondernemer stelt vast dat zijn product naadloos aansluit bij de maatschappelijke trend. “Mensen willen in harmonie leven met de natuur. Welvaart in brede zin wordt voor velen belangrijker dan puur economische welvaart. Duurzaamheid en circulariteit staan voor veel mensen hoog op de prioriteitenlijst. De Loop Living Cocoon is een product waarmee iedereen die intentie voor zichzelf concreet waar kan maken. Wij focussen op het leven. Niet op leven met een einde, maar op een cyclus die zich herhaalt. Daarom noemen wij onze kist ook liever geen ‘doodskist’. Ons product brengt de mens na zijn overlijden terug naar de natuur.”
Ideeën voor de toekomst
Ook het bedrijf Loop Biotech bruist van het leven én van de ideeën voor de toekomst. “We zijn voortdurend bezig met ontwikkelen en verbeteren en willen een heel porfolio met uitvaartproducten opbouwen. Uiteindelijk willen wij de stap maken naar het composteren van overledenen – als dat op den duur wettelijk mogelijk wordt”, zegt Bob Hendrikx, die zijn eigen ‘brandstof’ nadrukkelijk uit Delft haalt. “Wij zijn blij dat Loop Biotech op de Campus en met name in YES!Delft, de verzamelplaats voor startups is gevestigd. Hier zitten we immers dicht bij het kloppend hart van TU Delft. Hier doen we ook onze ideeën op, vinden wij onze connecties met andere ondernemers en met afstudeerders en stagiaires. De verbondenheid met talent is voelbaar, hier heerst een hele fine ‘vibe’ van pionieren en ontwikkelen. Daar zijn wij het levende – pun intended, haha – bewijs van, met onze levende kist.”